Кинески компании за електрични автомобили растат двапати побрзо од Tesla

79

Кинеските производители на електрични автомобили се борат да го зголемат производството со побрзо темпо отколку што работеше Tesla во раните години.

Стартап компанијата Xpeng, чии акции се тргуваат на американската берза, денеска објави дека произвела 100.000 автомобили. Ова се случи шест години по основањето.

Конкурентниот стартап Nio објави во април дека достигна 100.000 произведени автомобили. Нејзините акции се тргуваат и во Соединетите држави, а компанијата е основана кон крајот на ноември 2014 година под друго име и стана Nio во јули 2017 година.

За споредба, на Tesla, основана од Eлон Маск, и беа потребни 12 години за производство на 100.000 автомобили. Tesla имаше многу одложувања во производството, особено во раните години. Американската компанија потоа го зголеми производствениот капацитет со нови погони во Шангај и Берлин.

И покрај побрзиот развој на кинеските производители на електрични автомобили, Tesla сепак е многу поголема компанија.

Ја надмина границата од 1 милион автомобили пред повеќе од една година, во март 2020 година, објави тогаш Маск на Твитер.

Производството само во третиот квартал достигна 238.000 возила. Акциите на компанијата пораснаа за 11% од почетокот на годината.

Акциите на Xpeng што се тргуваа во САД паднаа за 12% во 2021 година, додека акциите на Nio загубија повеќе од 25% од нивната вредност во истиот период.

Кинескиот производител на батерии и електрични автомобили BYD во мај соопшти дека произвел 1 милион патнички автомобили, кои вклучуваат електрични автомобили и хибриди.

Акциите на BYD се тргуваа со 25 проценти на берзата во Хонг Конг во 2021 година. Меѓу инвеститорите во BYD е компанијата Berkshire Hathaway на милијардерот Ворен Бафет, потсетува CNBC.