Кинескиот гигант започнува со производство на чипови

39

Кинескиот технолошки гигант Tencent Holdings има долгорочен план за развој на чипови и инвестициски проект, рече Танг Даошенг, шеф на групата за облак и паметни решенија на компанијата, за време на самитот за дигитален екосистем во Вухан.

Веќе во средината на годината стана јасно дека компанијата има некои планови во оваа насока, забележува Global Times. Потоа, меѓу новите огласи за работа во Tencent, имаше бројни понуди за регрутирање инженери за дизајнирање и тестирање чипови.

Компанијата, исто така, инвестира во компанија за чипови со вештачка интелигенција наречена Enflame, која произведува полупроводнички компоненти за обработка на големи количини податоци за обучување на системи. Чиповите се дизајнирани за центри за податоци.

Со своите нови планови, Tencent се појавува како уште еден голем азиски играч кој сака да развие свои чипови во услови на глобална криза во секторот. Недостигот ги погодува речиси сите индустрии и веќе има недостиг во светот на различни производи кои се потпираат на вградената електроника – од автомобили до паметни ѕвона.