Кинескиот извоз во Русија силно порасна во септември

9

Кинескиот извоз во Русија повторно силно порасна во септември, како одраз на стабилната побарувачка поради санкциите на Западот против Русија поради нејзината инвазија на Украина и забавувањето на нарачките од другите земји.
Испораките на кинески стоки во Русија се зголемија за 21,1 отсто во септември во споредба со истиот месец минатата година, според пресметките на Ројтерс врз основа на податоците објавени од кинеската царинска управа во понеделникот.

Стапката на раст е нешто пониска отколку во август, кога извозот порасна за 26,5 отсто, но во голема мера го надминува вкупниот раст на кинескиот извоз кој порасна за „само“ 5,7 отсто поради зголемувањето на каматните стапки во големите економии и слабеењето на активноста и побарувачката.

Во септември Кина извезла најмногу паметни телефони, генератори, багери и контејнери во Русија.

Минатиот месец кинескиот увоз од Русија скокна уште посилно, за дури 55,2 отсто, по 59,3 отсто зголемување во август, делумно благодарение на зголемената понуда на руска нафта, која беше за 22 отсто поголема од септември 2021 година, покажуваат податоците. од кинеската царинска управа.

Русија во септември испорача на Кина вкупно 7,46 милиони тони нафта, што одговара на 1,82 милиони барели дневно. Во август беа испорачани 1,96 милиони барели дневно.

Западните земји ја избегнуваат Русија, па соработката со Пекинг станува се поважна за Москва, толкува Ројтерс. Билатералната трговска размена се зголемила во периодот од јануари до септември за 32,5 отсто, на 136,09 милијарди долари, наведува агенцијата.