Кинеските компании бележат пад на профитот

14

Кина страда од една од најлошите профитни кризи во историјата, бидејќи политиката на нулта Ковид и кризата со недвижностите го земаат днокот на компаниите во земјата.

Повеќе од 4.800 кинески компании котирани на берзите во Шангај, Шенжен и Пекинг сега ја објавија својата заработка за првата половина од годината. А резултатите се поразителни.

Дури 53% од компаниите забележале пад на нето добивката, покажуваат податоците на Wind и Choice, двете главни финансиски информативни сервиси во земјата. Тоа е резултат речиси идентичен со 2020 година, кога компаниите ја забележаа својата најлоша сезона на профит, бидејќи земјата речиси запре за време на првичната појава на коронавирус. Тогаш 54% од котираните друштва забележаа пад на добивката во првите шест месеци.

Според друг параметар, пак, почетокот на оваа година бил полош. Бројот на компании кои пријавиле загуби достигна рекордно високо ниво од речиси 900 во првата половина. Во 2020 година, околу 780 изгубиле пари.

CNN оценува дека падот на заработката во втората по големина светска економија може да се одрази на пазарите ширум светот, поради фактот што бројни кинески компании се големи купувачи на стоки, технологија и други производи кои работат на глобалниот пазар.