Кинезите создаваат електричен автомобил за земја и воздух

25

Озлогласениот кинески производител на автомобили XPeng планира да создаде летечки електричен автомобил способен да помине 600 километри на земја со едно полнење на батеријата.

Електрични воздушни такси, кои потсетуваат на џиновски квадкоптери, во моментов се развиваат од различни компании. Некои се убедени дека возилата на иднината мора да ја комбинираат можноста за патување по воздушен и копнен пат. Кинескиот стартап XPeng Heitech се придржува до слична идеја, објави Ројтерс.

Компанијата е основана од извршниот директор на XPeng – Хи Кјаопенг во 2013 година и вработува 400 луѓе, но оваа година тимот ќе се прошири на 700 луѓе. Во моментов, речиси ништо не се знае за карактеристиките на „летечкиот електричен автомобил“, освен што ќе може да помине до 600 километри на земја без полнење. Времетраењето на летот не се соопштува.

Развојот на летечки електрични возила е сè уште строго ограничен од масата и специфичната густина на складирање на постојните типови батерии. Но, со подобрувања во оваа област, се очекува и новиот начин на транспорт да забрза.