Кога да се очекува враќање на економската нормалност?

31

Претседателката на Европската централна банка Кристин Лагард рече дека не очекува враќање на „економската нормалност“ во 2024 година, и покрај тоа што видела избалансираност на податоците во изминатите 12 месеци.

Говорејќи на панелот на Блумберг на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија, Лагард го опиша постпандемискиот период како „чуден, извонреден и тежок за анализа“ и идентификуваше три тренда кои почнаа да се нормализираат минатата година: потрошувачка, трговија и инфлација.

Пандемијата доведе до пад на потрошувачката и зголемување на заштедите на луѓето, додека глобалната трговија исто така е нарушена. Во октомври 2022 година, инфлацијата во еврозоната достигна 10,6%, но во текот на 2023 година таа се намали, достигнувајќи 2,9% во декември.

„Во 2023 година го видовме почетокот на нормализацијата“, рече таа во петокот. „Кога ќе ја погледнете потрошувачката, на пример, низ целиот свет… потрошувачката е сè уште движечката сила зад растот, но опасниот ветер од кој имавме корист постепено се намалува“, рече Лагард. Трошењето се ублажи, рече таа, бидејќи пазарот на труд стана малку помалку затегнат, а заштедите на потрошувачите се намалија.

Во меѓувреме, трговијата беше нарушена од претпочитањето на потрошувачите да купуваат услуги пред стоки во 2021 и 2022 година, рече Лагард. „Но, сега почнува да расте и во октомври имавме глобални трговски бројки кои се зголемија за прв пат по многу месеци“, додаде таа.

Светската трговска организација (СТО) очекува зголемување на трговијата за 3,3% во 2024 година, според прогнозата објавена во октомври.

Лагард забележа и голем пад на инфлацијата во 2023 година.

„Во целиот свет инфлацијата се намалува, а намалување во ноември забележавме и кај основната и кај базната инфлација“, рече таа.

Во декември, ЕЦБ одлучи да ги задржи непроменетите стапки по втор пат по ред, менувајќи ги изгледите за инфлација од „се очекуваше да остане премногу висока предолго“ до „постепен опаѓање во текот на 2024 година“.

Говорејќи на истиот панел, генералниот директор на СТО, Нгози Оконџо-Ивеала се согласи дека економијата „можеби се движи кон нормализација“, но го опиша како „ненормално, бидејќи растот на трговијата продолжува да се движи под растот на БДП“.

Оконџо-Ивеала укажа на несигурностите што ги отежнуваат прогнозите, вклучително и геополитички конфликти, нарушувања во Црвеното Море и избори ширум светот.