Kога правите најмногу грешки на работа

45

Продуктивноста и точноста на вработените опаѓаат во текот на попладневните часови, покажа неодамна објавената студија во научното списание Plos One. За две години, истражувачите проучувале речиси 800 вработени кои работат во канцеларија, но не од далечина.
За разлика од другите студии кои ја испитуваат продуктивноста на работниците, ова не се потпира на самоевалуација или повратни информации од менаџерите. Наместо тоа, истражувачите следеа метрика за користење на компјутерот, како што се брзината на пишување, активноста на глувчето и грешките при пишување.

Попладневните часови обично беа дел од денот кога беа направени најмногу печатни грешки. А во петокот попладне, конкретно, имаше намалување на компјутерската активност и зголемување на грешките при пишување.

„Ова е во согласност со сличните наоди дека бројот на задачи што ги извршуваат вработените постојано се зголемува од понеделник до среда, а потоа се намалува во четврток и петок“, Таехјун Ро, коавтор на студијата и доцент на одделот за епидемиологија на Универзитетот во Тексас А&М. изјави ScienceDaily.com.

Авторите на студијата велат дека истражувањето додава на зголемените докази дека работните места треба да овозможат поголема флексибилност.

Мнозинството вработени, покажуваат анкетите, би ја поздравиле оваа промена. 61 отсто од нив изјавиле дека би сакале да работат скратена работна недела, а 33 отсто признале дека би ја оставиле работата на друга со скратена недела, според истражувањето Monster, пренесува CNBC Make It.

„Флексибилните работни аранжмани, како што се хибридната работа или четиридневната работна недела, можат да помогнат да се ублажат негативните ефекти од долгите работни недели и да се промовира поголема благосостојба и продуктивност на вработените“, напишаа авторите на студијата.

На пример, работодавците може да бидат поотворени да им дозволат на вработените да работат во петок или да спроведуваат скратени работни недели со одмор во петок.