Кога се очекува нов остар раст на биткоинот?

97

Трендот на намалување на пазарот на криптовалути ќе продолжи до почетокот на 2023 година, а следниот голем раст се очекува во мај следната година.

Ова го предвиде крипто-аналитичарот Ричард Најт, цитиран од електронското издание Coin Quora.

Неговото мислење се совпаѓа со мислењето на повеќето експерти, кои очекуваат вредноста на биткоинот да се зголеми во годините пред неговото следно преполовување.

Преполовувањето на биткоинот е еден од најзначајните настани во крипто-индустријата. Како што има се помалку и помалку биткоини за „копање“, вредноста на секој биткоин се зголемува, што доведува до пораст на цената.

Поради оваа причина, „наградата“ што ја добиваат таканаречените „копачи на биткоини“ мора да се преполови за да се ограничи производството на нови биткоини онлајн. Овој процес ја намалува понудата за да се обезбеди неговиот лимит и во исто време да се избегне сериозна инфлација.

Прогнозата на Ричард Најт се заснова на досегашната историја на криптовалутата и резултатите од првото и второто преполовување.

Третото преполовување на биткоинот се случи не само на позадината на глобалната епидемија, туку и за време на засилени регулаторни шпекулации, зголемување на корпоративниот интерес за виртуелните валути и нивното рекламирање од познати личности. Со оглед на дополнителната неизвесност, тешко е да се предвиди каде на крајот ќе се одреди цената на биткоинот, рече Најт.

Во 2008 година, кога започнаа операциите на блокчејн, поттикот за „копање“ на биткоини беше 50 единици по блок. Наградата остана непроменета се додека не беа додадени 210.000 блокови, по што беше преполовена. По додавањето на следните 210.000 блокови, постапката се повторува. Овој настан се случува на секои четири години.

Од почетокот на оваа година, цената на биткоинот падна за околу 30% и моментално се движи нешто повеќе од 30.500 долари по парче.