Кога животот дава лимони… Која земја најмногу го извезува ова овошје

50

Шпанија е најголем светски извозник на лимони во светот, чиј извоз лани достигна 830 милиони долари, што е околу 23% од вкупниот извоз.

Втор најголем извозник на ова овошје богато со витамин Ц е Мексико со извоз вреден 550 милиони долари, додека на трето место е Холандија со 420 милиони долари.

Меѓу најголемите извозници на лимон се најдоа и: Турција (330 милиони долари), Јужна Африка (269 милиони долари), Аргентина (260 милиони долари), САД (202 милиони долари), Чиле (105 милиони долари), Кина (95 милиони долари) и Бразил (89 милиони долари).

Од регионот, Бугарија е најдобра позиција (18-та) со извоз од 17 милиони долари. Грција е на 23-то место во светски рамки со извоз на лимони во вредност од 9,6 милиони долари, додека четири места за нејзе е Словенија со над седум милиони долари. Србија лани извезла лимони во износ од 224.000 долари, со што земјата се најде на 69-та позиција. Црна Гора е 81-ва во светски рамки со извоз од 89.000 долари, а Македонија заврши на 86-то место поради извоз на лимони во вредност од 58.000 долари.

На дното на листата од 123 земји се најдоа: Филипини, Того и Сент Луција.

Фото: Pixabay