Кои професии и типови на личност се повеќе склони кон “burnout“

100

Не мора да ја мразите вашата работа за да доживеете исцрпеност. Преголемата грижа за работата може да биде штетна и за вашето ментално здравје, вели Канди Виенс, директор на програмата за мастер студии по медицинско образование на Универзитетот во Пенсилванија.

За нејзината нова книга, Burnout Immunity, Виенс интервјуираше стотици луѓе кои работат во средини под висок стрес, вклучувајќи вработени во болница, началници на полицијата и финансиски директори.

Таа откри дека луѓето кои се изложени на најголем ризик од исцрпеност не се само оние со тешки работни места – тие искрено ја сакаат својата работа и рутински поминуваат повеќе.

„Кога го сакате она што го работите и го сметате за повик, или ако сте насочени кон целта и длабоко се грижите за влијанието на вашата работа врз другите, полесно е да станете емоционално вложени и да претерате“, објасни таа.

Иако да се идентификувате себеси преку работата не е нужно лоша работа, тоа ве прави ранливи на исцрпеност ако правите премногу лични жртви и ја изгубите грижата за себе, пишува CNBC Make It.

Истражувањата покажаа дека опасноста е особено висока кај професиите „помош“ како што се здравствените работници, советниците и социјалните работници, кои често им даваат приоритет на потребите на другите и може да се соочат со долги, непредвидливи работни часови.

Ранливост на исцрпеност постои и кај луѓето кои се страстни за својата работа и им даваат приоритет на потребите и целите на нивниот работодавач пред нивните, истакна Виенс. Станува збор за наставници, активисти и сопственици на мали бизниси.

Грижата за себе може да помогне да се спречи согорувањето
Одлично е да најдете работа што ве возбудува, но таа возбуда не треба да ја надвладее вашата самодоверба.

„Поставувањето и одржувањето на границите помеѓу работата и животот може да ви помогне да одвоите малку време за себе и да направите простор за други активности кои ви носат радост“, рече Виенс.

Кога Виенс доживеа бавно исцрпување на работа на почетокот на нејзината кариера, таа започна со три правила: Нема повеќе работа за викенд, нема повеќе исцрпувачки патувања и повеќе не се согласува со секое барање поради страв да не разочара некого.

Рамнотежата помеѓу работата и животот изгледа различно за секого. Можете да го подобрите со поставување на граници кои го зачувуваат вашето време, енергија, продуктивност и целокупната благосостојба.

„Можете да имате „не вознемирувај“ во вашиот календар, како и кратки паузи во текот на работниот ден, да преговарате да работите од дома неколку дена во неделата… што и да има смисла за вашата ситуација“, изјави таа.

Можете исто така да креирате и одржувате емоционални граници. Виенс предлага да одвоите некое време после работа – на пример, за време на патувањето – за да медитирате, да слушате музика, да повикате некој што го сакате или да се вклучите во други омилени активности за да создадете пауза помеѓу работата и вашиот личен живот. Таквиот ритуал може да ви помогне и да ја вратите вашата емоционална енергија по напорниот работен ден, додаде таа.

Важно е да се запамети дека исцрпеноста е професионален феномен, барем според неговата официјална дефиниција. Можете да вежбате грижа за себе, да најдете хоби и да се одјавите во разумен час, но на крајот, тврди Виенс, одговорноста за намалување на исцрпеноста треба да биде на „работните места, а не на луѓето“.