Kои професии наскоро ќе исчезнат

271

Шведскиот институт за проценка на пазарот на труд и образовна политика спроведе студија и идентификуваше неколку десетици професии кои наскоро ќе бидат заменети со вештачка интелигенција, пишува „Dagens Nyheter“.

Изданието забележува дека технологиите за вештачка интелигенција постепено почнуваат да вршат сè повеќе функции, што во иднина ќе доведе до раслојување на општеството во однос на платите во различни области на активност.

Вреди да се одбележи дека технологијата може да го замени не само неквалификуваниот персонал, туку дури и некои лекари, како што се радиолози, рече Макс Гордон, ортопедски хирург во болницата Дандеруд. Вештачката интелигенција веќе научи како да идентификува различни типови на фрактури и ќе може да препорача третман во иднина.

„Вештачката интелигенција е способна да ја заврши оваа работа веднаш, што ќе помогне да се намали бројот на трудоинтензивни работни места во индустријата која моментално има недостиг од кадар“, рече Гордон.

Тој појасни дека освен во ортопедија, технологијата може да се воведе и во области како што се итната медицинска помош и гинекологијата. Ќе може да се намали и недостигот од медицински сестри.

Освен тоа, вештачката интелигенција ќе може да ги замени луѓето во десетици други професии. Станува збор за специјалисти како сметководители, фотомодели, машински оператори во печатарската индустрија, дрвопреработувачката, хемиската и металуршката индустрија, касиери и продавачи, помлади земјоделски работници, чистачи, машинисти, монтери, помлад административен персонал, заварувачи, возачи, градежници, агенти шумари и поштари.