Кои работни места може да исчезнат во иднина?

51

Проректорот на Финансискиот универзитет при руската влада, Александар Сафонов, зборуваше за Rossiyskaya Gazeta, кои професии може да исчезнат во следните 10 години.
Возачите на автобуси или метро, ​​ќе бидат изложени на најголем ризик, смета рускиот експерт.

“Системите на автономни возила веќе се тестираат во многу земји. На пример, можно е целосно автоматизирање на метрото “железници, трамваи, тролејбуси и автобуси. Луѓето кои се занимаваат со тоа веќе треба да размислат што можат да работат ако бидат заменети со електроника”, рече Сафонов.

Како друг пример, тој ги наведе екипажите на патнички авиони, кои претходно се состоеја од пет лица, така што со современи системи за автоматизација, тој број ќе се намали на две лица. Наскоро, како што предвидува Сафонов, само едно лице ќе може да лета со авион.

Тој исто така верува дека сметководството ќе биде радикално изменето, иако нема целосно да исчезне.

“Сметководителот не само што чува книги за приходи и расходи, туку ја проценува и ефикасноста на трошоците. Тој сè повеќе ќе се здобива со улогата на ревизор или даночен консултант”, рече Сафонов.

Фото: Pixabay