Кои се 10-те најголеми фармацевтски компании во светот

57

Фармацевтската индустрија имаше успешна 2021 година. Најдобрите 10 фармацевтски компании по приходи опфаќаат пет земји и донесоа заеднички 734,8 милијарди долари приход и 130,6 милијарди долари профит, според Fortune Global 500 за 2022 година, објавен претходно овој месец.

Фармацевтските компании претставени на Глобал 500, кој ги рангира најголемите светски компании според приходите, остварија просечен раст на профитот од 98,2 отсто во однос на претходната година.

 Топ 10 фармацевтски компании во светот:

 1. China Resources
  Приход: 119,6 милијарди долари

Профит: 4,5 милијарди долари

Ранг: 70

Земја: Кина

 1. Sinofarm
  Приход: 108,8 милијарди долари

Профит: 12,2 милијарди долари

Ранг: 80

Земја: Кина

 1. Johnson & Johnson

  Приход: 93,8 милијарди долари

Профит: 20,9 милијарди долари

Ранг: 107

Земја: САД

 1. Pfizer

  Приход: 81,2 милијарди долари

Профит: 22 милијарди долари

Ранг: 137

Земја: САД

 1. Roche

  Приход: 72 милијарди долари

Профит: 15,2 милијарди долари

Ранг: 169

Земја: Швајцарија

 1. AbbVie

  Приход: 56,2 милијарди долари

Профит: 11,5 милијарди долари

Ранг: 227

Земја: САД

 1. Novartis

  Приход: 52,9 милијарди долари

Профит: 24 милијарди долари

Ранг: 248

Земја: Швајцарија

 1. Bayer

  Приход: 52,1 милијарди долари

Профит: 1,2 милијарди долари

Ранг: 254

Земја: Германија

 1. Merck

  Приход: 51,2 милијарди долари

Профит: 13 милијарди долари

Ранг: 262

Земја: САД

 1. GSK GlaxoSmithKline

  Приход: 46,9 милијарди долари

  Профит: 6 милијарди долари

  Ранг: 294

  Земја: Велика Британија