Кои се десетте највредни еднорози за оваа година?

7

Веб страната за анализи Statista состави листа на највредните стартапи еднорози во светот. Компаниите од САД доминираат на истата иако двете први позиции припаѓаат на стартапи од Кина.

Bytedance – 75 милијарди долари

Седиште: Пекинг, Кина

Индустрија: Интернет технологија

Didi Chuxing – 56 милијарди долари

Седиште: Пекинг, Кина

Индустрија: Транспорт

JUUL Labs – 50 милијарди долари

Седиште: Сан Франциско, Калифорнија

Индустрија: Тутунска

WeWork – 47 милијарди долари

Седиште: Њујорк, САД

Индустрија: Сo-working услуги

Airbnb – 29,3 милијарди долари

Седиште: Сан Франциско, Калифорнија

Индустрија: Сместувачки услуги

Stripe – 22,5 милијарди долари

Седиште: Сан Франциско, Калифорнија

Индустрија: Интернет технологија

SpaceX – 18,5 милијарди долари

Седиште: Хоторн, Калифорнија

Индустрија: Вселенски туризам

Epic Games – 15 милијарди долари

Седиште: Кери, Северна Каролина

Индустрија: Интернет технологија

Grab – 14 милијарди долари

Седиште: Сингапур

Индустрија: Транспорт

Фото: Pexels