Кои се најдобрите и најлошите пензиски системи во светот во 2021 година (инфографик)

73

Исланд го има најдобриот пензиски систем во светот, според глобалната студија за тоа како нациите го подготвуваат своето население кое старее за пензија.

Земјата е рангирана на прво место во глобалниот индекс на институтот Mercer CFA, објавен во вторникот, за добро управување и високи надомести за пензионери, вклучувајќи и дарежлива државна пензија. Холандија и Данска се рангирани на второто, односно третото место, откако ги држеа првите места во изминатата деценија.

Единаесет земји, вклучително и Индија и Кореја, паднаа на листата оваа година, бидејќи светот се бори да ги ограничи економските ефекти од кризата со КОВИД-19. Сегашната економска средина со намален раст на платите, историски ниски каматни стапки и намален принос во многу класи на средства, прави дополнителен финансиски притисок врз постојните системи за приходи од пензија, се вели во извештајот.

Во студија на 43 земји, Тајланд е на последно место, по Аргентина и Филипини, поради нивните системи, кои имаат „големи слабости и / или празнини што треба да се решат“.

Според извештајот, Велика Британија и Кина, рангирани на 9 -то и 28 -мо место, покажаа најголемо подобрување во однос на минатата година како резултат на значителната пензиска реформа. САД, на 19-то место, би можеле да го зголемат својот резултат доколку ја зголемат минималната пензија за пензионерите со ниски примања, се вели во соопштението.

„И покрај предизвиците, сега не е време да се запрат пензиските реформи – всушност е време да се забрзаат“, вели Дејвид Нокс, виш партнер во Mercer CFA и главен автор на извештајот.