Кои се најпопуларните дигитални банки во светот (инфографик)

61

Необанките сега се бројат во стотици, а нови продолжуваат да се отвораат, очигледна е потребата да се одговори на склоноста на потрошувачите и бизнисите кон дигитално банкарство, според Гарет Рајх во статија за The Financial Brand.

Воведувањето на iPhone во 2007 година засекогаш ја промени банкарската индустрија. Се разбира, некои интернет банки постоеја пред тоа, но производот на Apple радикално ги промени навиките на потрошувачите речиси преку ноќ. На иноваторите не им требаше долго време да сфатат дека паметниот телефон може да го направи дигиталното банкарство попривлечно и многу подостапно за корисниците.

Simple и Ally Bank беа лансирани во 2009 година, Moven во 2011 година и Chime во 2013 година, проследено со формирање на десетици нови необанки во 2015 година. Сега ги има стотици ширум светот, а нови сè уште се појавуваат. Пазарот е доста шарен.

Веб-страницата за истражување и финансии за финансии и кредитирање BusinessFinancing.co.uk се обиде да ја одреди популарноста на банките ширум светот преку историјата на пребарување на Google и алатката за веб-пребарување Ahrefs ‘Keywords Explorer.

Најпопуларните дигитални банки во Европа

Revolut е на врвот на европските табели за необанкарска популарност. Business Financing утврди дека е најпопуларна дигитална банка во 17 европски земји. Таа е наменета не само за приватни корисници туку и за мали и средни претпријатија.

Зад неа, според популарноста во Европа, стои mBank. Исто така, постојат дигитални банки ограничени на само една земја, како што е Hype, убедливо најпопуларната необанка во Италија.

Некои се конкретно насочени кон специфичен тип на клиенти, како што е Holvi која нуди најприспособени услуги за финансиско управување, заедно со деловна сметка и кредитна картичка за самовработените.

N26, најсилната необанка во Германија, на пример, има стратегија насочена кон проширување во САД.

Поединечно, според европските земји, најпопуларни необанки се:

Hello bank!: Австрија, Белгија

Holvi: Финска

Hype: Италија

ImaginBank: Шпанија

Knab: Холандија

Lunar: Данска

mBank: Чешка, Полска, Словачка

MonoBank: Украина

Monzo: Обединето Кралство

N26: Германија

Nickel: Франција

Revoult: Бугарија, Хрватска, Кипар, Естонија, Грција, Унгарија, Исланд, Ирска, Латвија, Литванија, Луксембург, Малта, Норвешка, Португалија, Романија, Словенија, Шведска

Stripe: Швајцарија (Нов Зеланд)

Tinkoff Bank: Русија