Кои се топ 10 најголеми светски компании

34

Од 2003 година, Forbes ја следи работата на најголемите светски компании, мерејќи ги нивните перформанси врз основа на четири критериуми: вредност на активата, пазарната вредност, продажбата и профитот и ги котира на својата листа Global 2000.

Минатата година, листата ги покажа контурите за тоа како пандемија ќе влијае врз бизнисот на најуспешните компании во светот, а на годинашната листа се гледаат резултатите од 12-месечниот пад на пазарот, пишува Forbes.

Резултатите генерално не се лоши. Глобалниот пазар на акции порасна за околу 48% минатата година и иако профитот и продажбата паднаа минатата година, вредноста на активата и пазарната вредност на компаниите од списокот на Global 2000 се зголемија.

Најниската вредност потребна за компанијата да се најде на листата  оваа година изнесуваше 8,26 милијарди долари, што е за околу три милијарди долари повеќе од минатата година.

Топ 10 најголеми компании во светот

На првите 10 места на листата на најголеми компании во светот, има пет американски, четири кинески и една компанија од Саудиска Арабија. Подредени се по следниот редослед:

  1. ICBC – Кина
  2. JPMorgan Chase – САД
  3. Berkshire Hathaway – САД
  4. China Construction Bank – Кина
  5. Saudi Aramco – Саудиска Арабија
  6. Apple – САД
  7. Bank of America – САД
  8. Ping An Insurance Group – Кина
  9. Agricultural Bank of China – Кина
  10. Amazon – САД

Фото: Freepik