Кои се земјите со најдобри пензиски системи во 2022 година: Првите три се во Европа

74

Глобалниот пензиски индекс на институтот Mercer CFA го објави својот годишен извештај во кој се разгледуваат 44 глобални пензиски системи, кои покриваат 65% од светското население.

„Од суштинско значење е поединците да имаат силни планови за пензионирање бидејќи високите нивоа на инфлација, зголемените каматни стапки и поголемата несигурност за економските услови додаваат дополнителен финансиски притисок врз постоечките системи“, рече д-р Дејвид Нокс, постар партнер во извештајот и главен автор на студијата.

Домаќинствата, како што посочи, ќе треба да размислат кој е вистинскиот баланс меѓу постојаните приходи, пристапот до одреден капитал и заштитата од идни ризици, со оглед на бројните неизвесности со кои се соочуваат денешните пензионери.

„Од клучно значење е да се разбере дали системите за приходи од пензионирање ширум светот ќе можат да ги задоволат потребите и очекувањата на нивните заедници во децениите што доаѓаат“, предупреди тој.

Земја број 1 со најдобар пензиски систем во 2022 година, според овој извештај, е Исланд, со рејтинг А и вкупен резултат од 84,7.

Интересно е што првите три места ги заземаат и европските земји, од кои има вкупно 7 во топ 10 листата на најдобри пензиски системи.

Најдобрите земји со најдобри пензии во 2022 година, според истражувањето на Мерсер:

Исланд
Холандија
Данска
Израел
Финска
Австралија
Норвешка
Шведска
Сингапур
Обединето Кралство (Англија, Шкотска, Велс и Северна Ирска)
Холандија го зазеде второто место, веднаш зад Исланд, со оценка А и оценка 84,6.

Третото место на листата го зазеде Данска. И таа има оценка А и вкупен резултат од 82.

Соединетите Американски Држави се рангираа на далечното 20-то место на листата. Тие заработија оценка C+ и резултат од 63,9.

Португалија за прв пат се најде на листата на 24. место, а Мексико постигна најдобар напредок во споредба со претходниот извештај, благодарение на пензиската реформа спроведена во меѓувреме.

Фото: Freepik