Кои земји имаат најголеми златни резерви во светот

81

Земјите ширум светот сè уште чуваат златни резерви во своите централни банки, иако со години планираат да се оддалечат од тој вид осигурување. Експертите сметаат дека е добра идеја да се чува резерва на благородниот метал, за секој случај, особено во овие нестабилни времиња.

Златото традиционално се смета за заштитник од инфлација, што е главната грижа на централните банки. Другите класи на средства, некои од нив нови и различни, почнаа да се натпреваруваат со златото, но благородниот метал се чини дека од година во година го задржува својот статус на заштита од инфлација, пишува Investor.me.

Овие земји имаат најголеми резерви на злато во светот:

1. Соединети Американски Држави, 8.133 тони. Околу половина од златото на САД се наоѓа во Форт Нокс, Кентаки. На веб-страницата на US Mint се наведува дека на таа локација се складирани 147 милиони унци злато. Резервите се опкружени со база на американската армија на површина од 109.000 хектари. Помали златни резерви се чуваат во Вест Поинт, Њујорк, во американската ковачница во Денвер, Колорадо и во Банката на федерални резерви на Њујорк.

2. Германија, 3.359 тони. Поголемиот дел од германското злато се чува во трезори во прекуокеански локации како што се САД, Обединетото Кралство и Франција. Во последниве години, германската централна банка работи на враќање на големи количества шипки со идеја да ги задржи дома засекогаш. Околу половина од златото на нацијата е во Франкфурт, Германија, а остатокот засега останува во трезори во Њујорк, Лондон и Париз.

3. Италија, 2.541 тони. Најголем дел од златото во Италија го држи Banca d’Italia, а не директно Владата. Околу 50 отсто од златните резерви на државата се чуваат во трезори во зградата на банката Палацо Кох во Рим.

4. Франција, 2.436 тони. Целото француско злато се чува во безбеден подземен трезор во La Souterraine во Париз. Со текот на годините, Народната централна банка активно ги враќаше депозитите што некогаш се чуваа на странски локации. Процесот на репатријација е дел од желбата на Франција да го направи главниот град на нацијата активен центар за трговијата со злато.

5. Русија, 2.299 тони. Поголемиот дел од руското злато го држи Банката на Русија, која е во сопственост на Руската Федерација. Булионстар забележува дека Банката на Русија се издвојува по тоа што ги зголемила своите златни монетарни резерви за речиси шест пати за само 12 години, со купување злато на домашниот руски пазар.