Кои земји сè уште купуваат фосилни горива од Русија

23

Приходите од извозот на фосилни горива на Русија значително се намалија од нивниот врв во март 2022 година. Сепак, и покрај падот на извозот, различните санкции и забрани, многу земји сè уште увезуваат фосилни горива од Русија во милиони долари дневно.

Приходите од фосилните горива извезени во ЕУ се намалени за повеќе од 90 отсто од својот врв, но само во 2023 година, земјите од ЕУ увезоа сурова нафта и природен гас во вредност од над 18 милијарди долари, пренесува Лидер.хр.

Кина доминира
Кина останува најголемиот увозник на фосилни горива во Русија со увоз кој ќе достигне 30 милијарди долари во 2023 година до 16 јуни 2023 година. Бидејќи речиси 80 отсто од увозот на гориво во Кина е сурова нафта, просечниот дневен приход на Русија од увозот на фосилни горива е намален од 210 милиони долари во 2022 година на 178 милиони долари во 2023 година главно поради падот на цената на руската сурова нафта.

Зад Кина колективно се земјите од Европската унија, кои увезоа 18,4 милијарди долари фосилни горива во однос 60/40 сурова нафта и природен гас. Единствено што ЕУ не увезува од Русија е јагленот, а тоа е околу август 2022 година.

По Кина и блокот на ЕУ, Индија е следниот најголем увозник на руски фосилни горива и го зголеми својот увоз за повеќе од десет пати од она што го увезуваше пред војната со Украина.

Турција е втората нација која увезла руски фосилни горива во вредност од повеќе од 10 милијарди долари во 2023 година, додека секоја друга земја увезла гориво во вредност од помалку од 3 милијарди долари од Русија оваа година.

Иако суровата нафта е главниот извоз на фосилни горива на Русија, националната сурова нафта од Урал се тргуваше со попуст од 20 долари за барел во однос на Брент во поголемиот дел од 2023 година. (барели дневно), цената на суровата нафта од Урал останува само 40 центи под плафонот од 60 долари што го поставија земјите од Г7 и ЕУ.

image

Заедно со Русија, Саудиска Арабија, исто така, објави дека ќе го продолжи намалувањето од 1 милион барели дневно (bpd) до крајот на август.

Иако намалувањето на производството од страна на земјите од ОПЕК и ОПЕК + е обид за зголемување на цените на суровата нафта, зголеменото производство од САД се спротивстави на тоа, а во 2023 година се предвидува американското производство да достигне 12,6 милиони барели дневно, надминувајќи го највисокото ниво во 2019 година од 12,3 милиони барели дневно.

image