Кој ќе произведува најмногу е- автомобили до 2025 година – две компании ќе ја симнат од тронот Тесла

49

Уделот на Тесла на пазарот на електрични возила би можел да се намали од 70 отсто денес на само 11 отсто до 2025 година поради зголемената конкуренција од Џенерал Моторс и Форд, тврди најновото издание на годишна студија Bank of America Merrill Lynch.

Според авторот на студијата Џон Марфи, висок авто-аналитичар во Bank of America Merrill Lynch, двата гиганти од Детроит ќе го надминат Тесла до средината на деценијата, кога секој од нив ќе има околу 15 проценти од пазарот на електрични возила. Тоа е околу 10 отсто зголемување на уделот на пазарот од местото каде што сега се и двата производители на автомобили, со новите производи, пишува InsideEVs.

Марфи верува дека Tesla ќе ја изгуби својата доминантна позиција на пазарот на електрични возила бидејќи не го проширува своето портфолио доволно брзо за да биде во чекор со старите производители на автомобили и новите стартапи кои ја зголемуваат понудата на електрични возила.

Извршните директори на Форд и Џенерал Моторс изјавија дека планираат да ја одземат титулата врвен производител на електрични возила од Тесла подоцна оваа деценија.