Која земја има поголем економски раст од најголемите светски сили?

17

Држава со најбрз економски раст за следната година се очекува да биде една мала земја во Јужна Африка. Според податоците на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Гвајана следната година ќе забележи раст од 86%, наспроти 4% раст оваа година, пишува Bloomberg.

Проекциите за економски раст на Гвајана се 14 пати над проектираниот раст на Кина.

Причина поради којашто оваа земја ја очекува голема економска експанзија се откриените големи наоѓалишта на нафта.

Гвајана, земја од северниот дел на Јужна Африка, има 780.000 жители и граничи со Бразил и Венецуела.

Фото: Facebook