Колапсот на екосистемот на Terra можеби е „внатрешна работа“

17

Паричникот идентификуван како „напаѓачки“ за генерирање трансакција, што довела до колапс на алгоритамската стабилна монета Terra, всушност, бил одржуван од Terraform Labs на До Куон.

Ова покажува дека колапсот на екосистемот Terra (LUNA), што доведе до загуби за инвеститорите од десетици милијарди долари, е предизвикан од активностите преземени во компанијата. Тоа го вели новата студија објавена од компанијата за безбедност на блокчејн Uppsala Security и CoinDesk Korea, објавена вчера.

 

 

Јужнокорејското обвинителство, исто така, потврди дека информациите откриле дека напаѓачите кои ја погодиле Terra не биле китови од Волстрит, туку портфолија и внатрешно однесување, управувано од самата Terraform Labs, која во моментов е под истрага.

Користејќи форензички алатки за блокчејн, Uppsala Security и CoinDesk Korea ја истражуваа причината за колапсот на проектот Terra на 7 мај околу еден месец. Паричникот (0x8d47f08ebc5554504742f547eb721a43d4947d0a), наречен „Портфолио А“ за погодност, е означен како „паричник напаѓач“ од многу истражувачки фирми.

„Портфолио А“, изградено на блокчејнот Ethereum, беше создадено на 7 мај во 16:32 часот, по UTC.

Истиот ден, обидот да се обезличи UST, кој требаше да биде врзан за доларот, не успеа. Приближно во 21:44 часот, Terraform Labs повлече приближно 150 милиони UST, што е еквивалентно на приближно 150 милиони USD, од услугата DeFi Curve.

Оваа акција осигурува дека блокчејнот на Terra ја задржал својата ликвидност. Во врска со ова, извршниот директор Куон До-Хјун рече: „Причината за повлекување на 150 милиони долари UST од Curve е да се обезбеди постабилна ликвидност на UST.

Истиот ден, во 21:57 часот, „Портфолиото A“ размени 85 милиони UST за Curve, уште една стабилна монета. „Портфолиото А“ генерира трансакција од големи размери со UST во рок од 13 минути откако Terraform Labs привремено ја отстрани ликвидноста на UST од Curve.

„Портфолиото А“ потоа пренесе USDC на Coinbase, најголемата размена на виртуелни средства во Северна Америка, по размената на UST. Пред и по оваа трансакција, значителен износ на UST беше пласиран на бројни берзи низ светот, што го забрза губењето на фиксацијата.

Како резултат на тоа, „Портфолиото А“ беше идентификувано како „напаѓачко портфолио“ од различни компании за истражување на блокчејн низ целиот свет. Некои луѓе шпекулираа дека паричникот е на финансиска компанија од Волстрит која сака да ја урне Terra.