Колкави се просечните плати во земјите од поранешна Југославија

67

Просечната плата во Хрватска во 2023 година за месец мај била 1.133 евра, покажуваат податоците на Одделението за статистика на Градскиот завод за економија, еколошка одржливост и стратешко планирање.

Во време кога цените дивеат насекаде во светот, вреди да се потсетиме какви плати имаат граѓаните од регионот. Кога станува збор за Босна и Херцеговина, просечната месечна исплатена плата за мај изнесувала 640 евра, објави Агенцијата за статистика на Босна и Херцеговина. Просечната плата во Црна Гора без даноци и придонеси во мај, според податоците на Управата за статистика на Црна Гора Монстат, изнесувала 793 евра. Просечната исплатена месечна нето-плата во Северна Македонија во мај изнесувала околу 590 евра.

Додека мајската просечна плата во Србија во 2023 година изнесувала 86.220 динари, што е 735 евра, просечната плата во Хрватска во 2023 година за истиот месец била 1.133 евра.

Просечна плата во Црна Гора во 2023 година

Просечната плата без даноци и придонеси во мај, според податоците на Заводот за статистика на Црна Гора Монстат, изнесува 793 евра и е за 0,9 отсто повисока од април.

Просечната нето плата во мај, во однос на истиот месец лани, е зголемена за 11,7 отсто, а просечната бруто-плата во мај изнесува 988 евра.

Просечна плата во Србија во 2023 година

Просечната плата во Србија во мај изнесувала 86.220 динари, објави  Републичкиот завод за статистика (РЗС). Во бруто вредност изнесува 118.992 динари, се додава во нивниот извештај.

Просечната нето заработка за мај 2023 година изнесува 66.244 динари, што значи дека 50 отсто од вработените во нашата земја оствариле заработка до наведениот износ.

Географски, Белград го држи првото место на листата на градови со највисоки просечни плати, па вработените во главниот град просечно заработуваат 109.167 динари нето. Во нејзините граници рекордер е општина Стари Град каде просечната плата во мај изнесува 157.371 динар.

По главниот град, највисоки плати имаа во Нови Сад (99.956 динари нето) и Бор (98.444 динари нето).

Просечна плата во Хрватска во 2023 година

Хрватска, која е членка на Европската унија веќе 10 години, во мај пријавила просечна плата од 1.133 евра.

Просечната нето плата во Загреб за мај годинава изнесува 1.303 евра, што е номинално зголемување од 0,1 отсто во однос на април и зголемување од 10,8 отсто во однос на мај 2022 година, пишува Пословни дневник.

Просечна плата во Босна и Херцеговина во 2023 година

Просечната месечна исплатена нето-плата во Босна и Херцеговина за мај изнесува 1.275 километри (640 евра), што бележи номинален раст од 2,7 отсто, реално е повисока за 2,9 отсто во однос на април, соопшти Агенцијата за статистика на Босна и Херцеговина.

Највисоки просечни нето плати во мај имале вработените во секторот информации и комуникации, 922 евра, во производство и снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација 912 евра, а во финансискиот и осигурителниот сектор 890 евра.

Најниска просечна нето заработка имале работниците во градежништвото, 471 евро, како и во дејностите обезбедување сместување, подготовка и послужување храна, 418 евра.

Просечна плата во Северна Македонија во 2023 година

Просечната исплатена месечна нето-плата во Северна Македонија во мај изнесувала 36.465 денари (околу 590 евра).