Колку биткоини држат институционалните инвеститори?

25

Инвестирањето во Биткоин (БТК) од страна на институционални инвеститори сега е вообичаено. Ова не беше случај во претходните години. Сепак, 2020 година го промени сето тоа.

Гледајќи наназад на биковиот пазар, кој започна во 2020 година, можеме да видиме дека повеќе институционални пари се слеваат на пазарот. Прогнозите упатуваат на континуиран раст и институционалните инвеститори не сакаа да заостануваат.

Фондови како што се Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) почнаа да ги зголемуваат своите поседувања во криптовалути во оваа фаза. MicroStrategy на Мајкл Сејлор го купуваше БТК по неверојатно темпо. Самиот Сејлор, исто така, призна дека има личен удел во дигиталното средство. Со зголемен институционален интерес, важно е во оваа фаза да се знае колку Биткоин поседуваат овие инвеститори.

Податоците покажуваат дека институционалните инвеститори веќе поседуваат речиси 8% од вкупната понуда на Биткоин. Врвните носители веќе имаат стотици илјади БТК во нивното портфолио. Кумулативниот износ од трезорот на Биткоин го става вкупниот БТК што го држат институционалните инвеститори на повеќе од 1,6 милиони БТК во моментов. Ова претставува вкупно 7,91% од тековната понуда на БТК.

Заедничката основа на трошоците врз основа на која се купени овие средства покажува дека институционалните инвеститори во моментов се профитабилни. Податоците за трезорите на Биткоин ја ставија вкупната база на трошоци на 53,9 милијарди долари. Додека вредноста на БТК што ја држат во моментов е 77,8 милијарди долари. Ова значи дека тие можат да остварат профит од нивните инвестиции.

Податоците исто така покажуваат дека иако некои институционални инвеститори се во загуба, повеќето од нив оствариле профит. Бидејќи некои сочинуваат до 97 пати од нивната почетна инвестиција во средството.

Вкупно беа собрани 61 институционални инвеститори кои инвестирале во Биткоин. Некои од нив купија само 2 БТК. Додека другите држат стотици илјади.

Од сите институционални инвеститори, Grayscale се најде на врвот на листата со неверојатни 654.885 БТК, кои во моментов ги држи фондот. Инвестицијата на компанијата во БТК изнесува 118% од вкупната пазарна капитализација на фондот. MacroStrategy, подружница на MicroStrategy, во моментов поседува 108.991 со основна цена од 2,9 милијарди долари и сегашна вредност од 5,1 милијарди долари. Ова покажува дека компанијата веќе остварила над 100% профит од својата почетна инвестиција.