Колку чини една учебна година во приватно основно училиште во светот?

46

Една учебна година за едно дете во приватно основно училиште во Швајцарија чини 23.583 евра, покажуваат податоците на Numbeo. Ова е највисоката цена што се плаќа за приватно основно образование во светот, а по Швајцарија следуваат: Сингапур (18.138 евра), Јужна Кореја (16.377 евра), САД (15.516 евра) и Јапонија (15.408 евра).

Од земјите во регионот, Словенија е на 13-то место со 10.500 евра за една учебна година, 12 места подолу е Црна Гора со 8.444 евра, додека Грција е 35-та со 6.893 евра. Во Србија една учебна година во приватно основно училиште во просек чини 5.204 евра, во Бугарија 4.149 евра, додека во Хрватска тој износ е 3.917 евра. Босна и Херцеговина е 76-та во светски рамки со просечна годишна школарина од 2.831 евро, а едно место подолу е Македонија со 2.824 евра.

Најевтино приватно основно образование имаат: Шри Ланка (789 евра), Сирија (827 евра), Пакистан (898 евра), Иран (1.340 евра) и Непал (1.406 евра).

Фoто: Pixabay