Колку е “голем“ Apple?

29

Порталот Howmuch.net направи споредба на големината на технолошкиот гигант Apple, којшто достигна вредност од илјада милијарда долари.

Податоците велат дека Apple е:

17,3 пати поголем од пазарната вредност на General Motors (51 милијарда долари)

6,4 пати поголем од пазарот на Bitcoin крипто валутата

4,9 пати поголем од пазарната капитализација на Nike и Adidas заедно (182 милијарди долари)

2,1 пати поголем од пазарната капитализација на Alibaba (416 милијарди долари)

2 пати поголем од богатството на петте најбогати луѓе во светот (450 милијарди долари)

1,1 пати поголем од вредноста на бруто домашниот производ на земјите од северна Африка (839 милијарди долари).

Фото: Pexels