Колку заработија милијардерите за време на корона кризата

45

Американските милијардери се за 20 % побогати по првите три месеци од почетокот на пандемијата, и тоа само до средината на мај, се вели во анализата на Институтот за политички студии.

Богатството на 643 американски милијардери се зголеми од 18 март до 17 јуни, од 2,9 трилиони на 3,5 трилиони долари – за 584 милијарди долари.

Уште 29 милионери се приклучија на американскиот клуб Милионери во тој период.

Американскиот институт што ја спроведе анализата користеше податоци од Forbes, кои со години водат евиденција за најбогатите луѓе во светот и промените во нивното богатство.

Во истите три месеци 45,5 милиони Американци ги загубија своите работни места и се пријавија во бирото. Само во третата недела од април, дури 4,4 милиони Американци се регистрираа во канцеларијата за невработени.

Институтот наведува, повикувајќи се на податоците на Федералните резерви (Американска централна банка), дека повеќе од 6,5 милијарди долари богатство на американски домаќинства исчезнале во првите три месеци од оваа година.

“Ова е навистина најголемиот економски шок во САД и во светот во сеќавањето на оние што се живи денес. Дојдовме од најниската стапка на невработеност во последниве 50 години на највисоко ниво за скоро 90 години и го сторивме тоа за два месеци“, рече претседателот на Федералните резерви, Џером Х. Пауел.

Фото:Freepik