Компаниите во еврозоната очекуваат поголема продуктивност по пандемијата

50

Компаниите во еврозоната очекуваат од пандемијата да излезат поефикасни благодарение на зголеменото користење на дигиталните технологии и работата од далечина, покажа истражувањето на Европската централна банка (ЕЦБ).

Пандемијата предизвика најголем пад на економијата во последните 100 години, но на долг рок би можела да покаже дека во секое зло има по нешто добро, бидејќи ги принуди компаниите да го модернизираат своето работење и полесно да се прилагодат.

ЕЦБ направи истражување меѓу 72 компании од индустрискиот и услужниот сектор за долгорочното влијание на пандемијата врз нивната работа и деловно окружување.

Истражувањето покажа дека компаниите очекуваат и работата од дома, виртуелните состаноци и зголемената дигитализација, но и намалената побарувачка да остане дел од нивното секојдневно работење и по пандемијата.

Повеќе од три четвртини од испитаниците во истражувањето на ЕЦБ изјавија дека нивната работа по пандемијата ќе биде поефикасна и поотпорна.

Фото: Freepik