Копањето биткоин повеќе не троши толку многу енергија

23

Производството на биткоин (БТК) повеќе не троши енергија како порано, според извештајот на Кембриџ за индексот на потрошувачка на електрична енергија за копање на БТК, кој покажува пад на потрошувачката на енергија за 25% од почетокот на месецот.

Според индексот, моменталната потрошувачка на енергија на Биткоин е 10,65 гигавати, што е значително помалку од 14,34 гигавати на 6 јуни. Тоа значи дека неговата годишна потрошувачка е во вредност од 93,33 терават часови, што ја става под земји како Аргентина и Норвешка во однос на потрошувачката на енергија.

На својот врв, на мрежата БТК и беа потребни 16,09 GW енергија. Падот на потрошувачката од рекордните 150 терават часови во мај веројатно се должи на падот на хаш рејтот.

Хаш рејтот на Биткоин е компјутерската моќ потребна за да се создаде блок во мрежата на БТК и падна на 199.225 егзахаши во секунда (EH/s) во последните две недели. Ова се случи откако тешкотијата на екстракција достигна рекордни 231.428 EH / s на 13 јуни. Оттогаш опадна за речиси 14%.

Индексот ја проценува потрошувачката на енергија користејќи ја точката на рентабилност, користејќи „различни видови опрема за криптовалути како почетна точка“.

Со оглед на тоа што цената на Биткоинот (БТК) падна под 20.000 долари овој месец, некои рудари исто така престанаа да работат бидејќи рударството се покажа како помалку профитабилно. Ова го објаснува постојаниот пад на потрошувачката и моќта на хаширање.

Покрај тоа, падот на цената на биткоинот остави неколку рудари во тешка позиција додека се борат да го одржат својот бизнис. Неодамнешниот извештај на Arcane Research покажува дека јавно тргуваните рудари на Биткоин ги продале сите монети што ги ископале во мај.

Ова обично е во спротивност со стратегијата на повеќето рудари кои ги чуваат своите БТК за подобри пазарни услови. Но, бидејќи профитабилноста опаѓа и многу рудари се борат да генерираат позитивен готовински тек, тие ги продаваат своите имоти.

Според извештајот, многу рудари ги продале своите БТК за да ги покријат своите оперативни трошоци и да ги платат своите долгови. Една од нив е Bitfarms, која одлучи да продаде 3.000 биткоини за 63 милиони долари за да ја подобри корпоративната ликвидност.

Потрошувачката на енергија во рударството на Биткоин е една од главните критики на мрежата и индустријата за криптовалути. Но, една неодамнешна студија на Мишел Хазака покажа дека традиционалниот банкарски сектор користи 56% повеќе енергија.