Крамер: Ги едуцирам моите деца за пари со тоа што не им давам

10

Џим Крамер, водител на емисиите „Mad Money“ и „Investing Club“ на CNBC, вели дека најголемата лекција што ја учи на своите деца е да се потпрат на себе си за пари. Крамер има четири деца, меѓу кои две ќерки и посвоени син и ќерка кои се на возраст од 20 и 30 години.

И покрај неговото богатство, тој очекува неговите деца да бидат финансиски независни и да живеат според нивните можности. Тоа значи дека тој не купува акции и наместо тоа не носи одлуки за инвестирање.

„Да им давам пари на сопствените деца и потоа да ги натерам да инвестираат е лоша идеја“, рече Крамер. Тој претпочита да им дозволи на своите деца да одлучуваат за инвестиции со свои пари, наместо да добиваат милостина од него.

Без лична вклученост во нивните инвестиции, тие нема да им значат ништо, „ако не се нивни“, вели тој.

Крамер дава пример на една од неговите ќерки, која е воспитувачка и работи со проблематични деца. Таа има многу ниски приходи, според Крамер, но сепак ги вложува своите вишок средства, дури и ако купи само неколку акции.

„Тоа се нејзини пари, но добро и оди“, вели водителот.

Филозофијата на Крамер дека на децата не треба да им се даваат премногу пари е слична на онаа на легендарниот инвеститор Ворен Бафет, кој планира да донира 99% од своето богатство во добротворни цели наместо да им ги остави во аманет на своите деца. Бафет претпочита да им даде на своите деца „доволно да го прават она што го сакаат, но не доволно за да не прават ништо“.

Крамер ги учи своите деца да се фокусираат на работи кои имаат смисла за нив, освен да заработуваат богатство: „Работете како волонтер во социјална кујна или донирајте во добротворни цели. Така се учи вистинската вредност на парите“, рече тој.

Тој, исто така, ги охрабрува своите ќерки да издвојат дел од платата за филантропија. „Вака гледате како донацијата влијае не само на луѓето на кои донирате, туку и на лицето што донира“.