Крипто-стартап вреден милијарда долари ангажира поранешни директори на Goldman Sachs и Morgan Stanley

62

Платформа за тргување со крипто -валути и други средства ангажираше поранешен партнер во Goldman Sachs и група директори на финансиски компании и институции од САД и Европа, пишува Блумберг. Меѓу новите дополнувања на менаџментот на Amber Group се Тод Милер, поранешен директор на Morgan Stanley и Сотириос Каватас, висок извршен директор во Royal Bank of Scotland и ревизорската фирма BDО.

Двајцата ќе служат како извршни директори за Соединетите држави и Европа, соодветно. Платформата Amber е создадена во 2018 година од пет трговци на Morgan Stanley и нуди услуги за професионални инвеститори и трговци со криптовалути. Компанијата е проценета на 1 милијарда долари откако неколку компании, вклучувајќи ги DCM Ventures и Tiger Global Management, инвестираа 100 милиони долари во нејзиниот развој во јуни.

Се очекува приходите на компанијата да се зголемат десеткратно до крајот на оваа година и да достигнат 500 милиони долари. Димитриос Каватас ќе ја преземе функцијата главен стратешки директор. Тој беше меѓу раководителите на Goldman Sachs, кои во 2019 година беа обвинети од малезиската влада за проневера и перење пари преку малезискиот државен фонд 1MDB.

„Случајот беше решен минатата година, сите постапки против него, кои произлегуваат од неговата претходна улога во азискиот оддел на банката, се прекинати и нема да се преземат понатамошни дејствија“, изјави портпаролот на Amber, цитиран од Блумберг. Уште тројца директори од финансиската индустрија во Европа ќе се приклучат на компанијата, но не се споменуваат конкретни имиња. Во последните 8 месеци, Amber ангажираше 250 нови вработени, со кои компанијата сега има 450 вработени.