Криптовалутите вредат над 2 трилиони долари, но инвеститорите апелираат на претпазливост

69

Глобалната пазарна капитализација на криптовалутите достигна повеќе од две трилиони долари. Криптото покажа одредена отпорност поради глобалната криза по пандемијата и руската инвазија на Украина, но изгуби речиси половина од својата вредност претходно оваа година.

На највисоко ниво од 47.765 долари од понеделникот, биткоинот како водечка криптовалута на пазарот го надмина опсегот од 34.000 до 44.000 долари со кој се тргуваше во поголемиот дел од оваа година.

– Сега се приближува до 50.000 долари. Светот брза кон дигиталната револуција и долгорочната траекторија за биткоинот мора да биде во пораст – тврди Најџел Грин од DeVere Group.

Пазарната капитализација на криптовалутите накратко достигна 3 трилиони долари на 10 ноември 2021 година, кога вредноста на биткоинот изнесуваше дури 69.000 долари. Иако криптовалутата е доминантна, пазарниот удел на биткоинот постепено падна од 70% од вкупната капитализација на почетокот на 2021 година на сегашните 42%.

„Иако биткоинот останува силен на краток рок, зголемените цени на нафтата ја зголемуваат веројатноста за рецесија следната година“, предупреди Маркус Сотириу, аналитичар во британскиот GlobalBlock.

Според Chainalysis, се поголемиот удел на биткоин – речиси 60% од вкупната понуда – инвеститорите го држат повеќе од една година, во споредба со 54,7% во последните 25 недели.

Ашват Балакришнан, потпретседател за истражување на Delphi Digital во Бенгалуру, предупредува дека е тешко да се идентификува траен правец на пазарот.

– Сите се малку претпазливи. Ако биткоинот се „одбие“ од 46.000 долари и се повлече, тоа веројатно значи дека сме заглавени со ограничен опсег барем уште еден месец, тврди Балакришнан.