Критично во Кина: Растечкиот недостаток на енергија ги зголеми стравувањата за глобалната понуда

39

Растечкиот недостаток на електрична енергија во североисточна Кина ги остави домовите без електрична енергија и го прекина производството во голем број фабрики, додека некои продавници работеа под свеќи додека се зголемува економскиот данок.

Жителите на североистокот од земјата, каде што температурата опаѓа со доаѓањето на есента, пријавија прекин на електричната енергија и апелираа преку социјалните мрежи до владата да ги обнови залихите, објави Гардијан.

Рационализацијата е воспоставена од минатата недела, во сообраќаен метеж, но жителите на градовите, вклучувајќи го и Чангчун, рекоа дека прекините на електричната енергија се случуваат порано и траат подолго.

Прекините во електричната енергија, предизвикани од ограничените резерви на јаглен и построгите стандарди за емисија на штетни гасови, го оштетија производството во индустриите во неколку региони и претставуваат ризик за веќе затегнатите глобални синџири на снабдување.

Производителите се соочуваат со постоечки недостаток на чипови, прекини во испораката и други долгорочни последици од глобалното затворање на патувањата и трговијата во борбата против пандемијата на коронавирусот.

Гардијан пишува дека 23 лица биле хоспитализирани во Лиаојанг поради труење со гас откако била исклучена вентилацијата во фабриката за лиење метали поради прекин на струја. Затворањето на производството во некои фабрики ја зголеми загриженоста за евентуален недостиг на стоки пред Божиќ, вклучувајќи паметни телефони и други уреди.

Поради последиците од исклучувањето, некои аналитичари ги намалија перспективите за економски раст на Кина за 2021 година и предупредија на можен глобален недостаток на залихи на текстил, играчки и машински делови.