„Кумот“ на вештачката интелигенција: Државата да му дава пари на секој граѓанин

29

Компјутерскиот научник Џефри Хинтон е „кум“ на вештачката интелигенција кој верува дека владите ќе мора да овозможат универзален основен приход како одговор на нееднаквоста предизвикана од вештачката интелигенција.
Во интервју за Би-Би-Си, тој објасни зошто смета дека властите треба да даваат пари на секој граѓанин. Како причина за ова, тој истакна дека очекува вештачката интелигенција да затвори многу работни места.

„Бев консултиран во Даунинг стрит (кабинетот на британскиот премиер) и ги советував дека универзалниот основен приход е добра идеја“, рече Хинтон.

Тој е на мислење дека вештачката интелигенција ќе ја зголеми продуктивноста и богатството, но дека богатството ќе оди кај оние кои се веќе богати, а не кај оние кои ќе останат без работа. Тој истакна дека тоа е лошо за општеството.

Хинтон е пионер во развојот на невронските мрежи, кои се теоретска основа за развој на вештачката интелигенција. Тој работеше во Google до минатата година, но го напушти технолошкиот гигант послободно да зборува за опасностите од нерегулирана вештачка интелигенција.

Концептот на универзален основен приход подразбира дека државата на секој граѓанин му плаќа паричен надоместок. Противниците на овој концепт сметаат дека тој би бил исклучително скап и дека буџетските средства наменети за други јавни потреби (како изградба на патишта) ќе треба да се пренасочат, без нужно да придонесат за намалување на сиромаштијата.

Хинтон изјави дека вештачката интелигенција претставува закана за опстанокот на самиот човечки вид. Тој посочи дека развојот на вештачката интелигенција за воени цели покажа дека државите не се подготвени да го ограничат. Тој предупреди и дека безбедноста се занемарува во корист на брзината на развој на вештачката интелигенција.

Според него, постои можност за пет до 20 години да се соочиме со проблемот на вештачката интелигенција која се обидува да ја преземе власта. Како резултат на тоа, тој само укажа на заканата од исчезнување на човечкиот вид. Тоа значи дека вештачката интелигенција би можела да биде целосно автономна во однос на луѓето, што значи дека може, како што рече, самостојно да одлучува кого да убие.

За него приоритет е регулирање на развојот на вештачката интелигенција за воени цели. Но, тој верува дека тоа ќе се случи дури откако ќе се случат „многу гадни“ работи. Тој нагласи дека Западот е водечки во развојот на вештачката интелигенција во споредба со Русија и Кина. Како најдобро решение тој ја наведе забраната за употреба на вештачка интелигенција за воени цели, јавува Би-Би-Си.