Лажна вест за партнерство со Walmart ја зголеми цената на Litecoin

14

Цената на Litecoin порасна претходно оваа недела на повеќе од 237 долари по лажните извештаи за партнерство со Walmart. Во извештајот се вели дека американскиот малопродажен синџир ќе воведе опција за плаќање со криптовалути на сите нејзини веб-страници за е-трговија.

Огласот беше објавен на дистрибутивната мрежа GlobeNewswire, од каде што беше повлечен по демантирањето и барањата од Walmart.

Компанијата не го објавила известувањето на својата веб -страница и беше утврдено дека доаѓа од лажна е -адреса, од домен што нема функционална веб -страница.

Очигледно, тоа беше намерна измама на некој кој поседува значителна количина Litecoin. На овој креативен начин, неговата вредност е вештачки подигната, што може да донесе голема финансиска корист за лицето или организацијата што стои зад објавувањето од продажба на криптовалути во вистински момент.