Легендарен инвеститор предупредува дека Биткоинот ќе продолжи да паѓа

56

Ко-основачот на Mobius Capital Partners, Марк Мобиус, тврди дека Биткоинот сè уште не го достигнал дното по долгиот надолен тренд.

Според новиот извештај на Блумберг, инвеститорот рече дека дигиталните средства служат како мерка за расположението на инвеститорите и имаат тенденција да корелираат со акциите.

„Криптовалутите се мерка за расположението на инвеститорите. Ако биткоинот се намали, Дау Џонс се намалува следниот ден. Ова е моделот што се добива. Ова покажува дека Bitcoin е водечки индикатор“, истакна тој.

Мобиус, исто така, рече дека вистинското време да се започне со купување акции е кога расположението на инвеститорите е на дното, откако и институционалните и трговците на мало претрпеа големи загуби и се предадоа.

Инвеститорот потоа рече дека додека трговците со БТК бараат да го купат најголемото крипто средство по пазарна капитализација, кога неговата цена паѓа, сè уште има простор за опаѓање.

„[Додека трговците на мало] сè уште зборуваат за купувања во услови на пад, тоа значи дека постои чувство на надеж. Тоа значи и дека не сме го допреле дното на „мечкиниот“ пазар“, посочува Мобиус.

Во мај, инвеститорот предвиде дека Биткоин на крајот ќе достигне 20.000 долари пред малку да се врати и да продолжи да паѓа на 10.000 долари.

Во моментот на пишување, Биткоин се тргува за околу 20.945 долари, што претставува скок од 2% за денот.