Леонардо Ди Каприо инвестира во производство на култивирано месо

71

Актерот Леонардо Ди Каприо стана инвеститор и советник на две старт-ап компании за одгледување месо во лабораторија: холандската Mosa Meat и израелската Aleph Farms.

“Еден од најефикасните начини за борба против климатската криза е да го трансформираме нашиот систем за храна. Фармите за месо Mosa и Aleph нудат нови начини за задоволување на глобалната побарувачка за говедско месо, решавајќи некои од најгорливите прашања на тековното индустриско производство на говедско месо“, рече Ди Каприо.

Познат по својата страст кон животната средина, 46-годишниот Ди Каприо е вклучен во сè поголем број проекти за животна средина и инвестираше во напорите за заштита. Актерот, исто така, ги стави своите пари зад неколку компании фокусирани на одржливост и храна со години, вклучувајќи го и лабораторискиот бренд Diamond Foundry, банкарската услуга Aspiration, брендот растително млеко Califia Farms и веганскиот бренд Hippeas.