Лидери во продажбата на вакцини во 2022 година ќе бидат BioNTech, Pfizer и Moderna

21

Moderna i Pfizer, како и нејзиниот германски партнер BioNTech, ќе доминираат на пазарот за вакцини во 2022 година со кумулативна продажба од повеќе од 90 милијарди долари, пишува во понеделникот Фајненшл тајмс, повикувајќи се на прогноза на британската аналитичка компанија Ерфинити.

Како што е наведено, нивните конкуренти – шведско -британската компанија AstraZeneca, американската Johnson & Johnson и Рускиот национален истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија Н.Ф. Гамалеја, каде што беше создаден Спутник V – како и нови учесници на пазарот, како што е Новавакс со седиште во САД – ќе го заземе остатокот од пазарот, во вредност од 124 милијарди долари.

Податоците за продажбата се без преседан“, рече извршниот директор на Ерфинити, Расмус Бек Хансен, додавајќи дека очекува продолжување на високото ниво на продажба во текот на следната година, бидејќи земјите се стремат да одржат високо ниво на заштита од коронавирус, а земјите со низок и среден приход сакаат да пристапат кон нивоата на вакцинација постигнати во побогатите земји.