Листа на топ 10 најдобри и најлоши места за живеење: Европска метропола повторно прва

115

Economist Intelligence Unit (EIU) го објави својот глобален индекс за Global Liveability, рангирајќи ги првите 10 најдобри и 10 најлоши места за живеење во светот во 2022 година.

Индексот рангираше 172 града во пет категории: култура, здравство, образование, инфраструктура и забава. Градовите во Скандинавија доминираат на листата на градови „најпогодни за живеење“, благодарение на стабилноста и добрата инфраструктура во регионот.

Жителите на овие градови се поддржани од добра здравствена заштита и бројни можности во областа на културата и забавата, се наведува. Од година во година, градовите во Австрија и Швајцарија имаат тенденција да се рангираат високо на листите за квалитет на живот, благодарение на добро развиената социјална пазарна економија.

Интересно е што на листата нема градови/градови во САД.

Како најдобро место за живеење во светот, повторно е оценета Виена (Австрија), со оценка 95,1/100. Следуваат Копенхаген (Данска), Цирих (Швајцарија), Калгари (Канада), Ванкувер (Канада), Женева (Швајцарија), Франкфурт (Германија), Торонто (Канада), Амстердам (Холандија) и Осака (Јапонија).

Значи, интересно е што на списокот, составен од само 10 најдобри места за живеење на планетата, има дури 3 канадски градови.

Кога станува збор за најлошите дестинации за живеење, врз основа на извештајот на EIU, на листата првото место го зазеде Дамаск (Сирија), Дуала (Камерун), Хараре (Зимбабве), Дака (Бангладеш), потоа Порт Морезби (Папуа Нова Гвинеја), Карачи (Пакистан), Алжир (Алжир), Триполи (Либија), Лагос (Нигерија) и Техеран (Иран).

Фото: Pexels