Мајкрософт ќе обучи 250.000 професионалци за сајбер-безбедност

15

Преплавен од недостигот на професионалци за сајбер-безбедност, Мајкрософт објави дека ќе соработува со јавните колеџи во САД за да регрутира и обучи 250.000 луѓе да работат во сајбер-безбедноста. Ова ќе се случи во следните четири години.

Како дел од својот план, Мајкрософт ќе обезбеди „десетици милиони долари“ и помош во развојот на наставните програми, соопшти компанијата во четвртокот.

„Ова е можност за нас да започнеме, а не плафон за тоа што ќе правиме“, рече потпретседателот Бред Смит на прес-конференција, цитиран од CNET.

Тој додаде дека по почетниот период на програмата, Мајкрософт ќе го оценува проектот. Потоа ќе направи дополнителни инвестиции „каде што има смисла“.

Брзото пополнување на стотици илјади слободни работни места во сајбер безбедноста е од клучно значење, бидејќи американските компании се соочуваат со зголемен притисок од сајбер напади од „држави“, како и од криминални организации вооружени со најнов софтвер за откупнина, нагласи Смит.

Многу од неодамнешните „рансомвер“ напади можеа да бидат спречени или барем значително ублажени доколку погодените компании ги следеа основните „најдобри практики“ за сајбер-безбедност. Но, тоа е тешко во отсуство на потребните квалификувани работници во тимовите на компаниите, објасни менаџерот.

Според Мајкрософт, во моментов има околу 464.000 работни места во САД кои бараат вештини во сајбер безбедноста. Ова претставува околу 6 отсто од сите слободни работни места во земјата.

Иако многу од нив не бараат целосно високо образование, тие вклучуваат одредена специјализирана обука. Тука доаѓа улогата на општествените колеџи, рече Смит.