Мајкрософт наскоро би можел да стане највредната компанија во светот

22

Откако Мајкрософт ги објави деловните резултати за последниот квартал, цената на акцијата порасна на рекордно ниво, а со тоа и пазарната вредност на компанијата. Инвеститорите се и повеќе од задоволни од приходите во последниот квартал, кои се за 22 отсто повисоки од истиот период лани, а на крилата на одличните бројки, Мајкрософт заклучи успешен ден на берзата со цена на акцијата од 323,17 долари.

Ова е раст од 4 отсто во однос на претходниот ден, а пазарната вредност на компанијата се приближи до бројката од 2,5 трилиони долари, додека во текот на оваа година акциите на Мајкрософт пораснаа за цели 45 отсто. Она што е најинтересно е што Мајкрософт се приближи само еден чекор поблиску до Епл која сè уште е највредната компанија во светот.

Пазарната вредност на производителот на iPhone на затворањето на берзата беше 2,46 трилиони долари, а Мајкрософт го заврши денот на 2,43 трилиони долари. Голема промена на листата може да се случи денес или во следните неколку дена, а Мајкрософт може да ја заземе првата позиција како највредна компанија во светот, но јасно е дека е многу можно сценарио во кое Епл ќе ја „одбрани“ својата позиција и останете пред Мајкрософт.

Како причини за успешниот квартал, но и позитивни најави за тековниот квартал, аналитичарите од УБС го потенцираат зголемувањето на продажните маржи и зголемувањето на продажбата на лиценци за Виндоус на производителите на компјутери.
Иако очекуваат „силен крај на календарската година“ од Мајкрософт, главно на крилата на зголемената побарувачка за нивните облачни услуги, тие предупредија на проблеми со глобалниот синџир на снабдување што може да влијае на производството и продажбата на нивните компјутери од серијата Surface и Xbox конзоли.