Мајкрософт нуди нови поволности за преземање на Activision Blizzard

21

Мајкрософт поднесе нов договор за преземање на Activision Blizzard, нудејќи низа отстапки откако регулаторите во Обединетото Кралство го одбија нивниот првичен предлог.
Американскиот технолошки гигант првпат предложи купување на Activision за 69 милијарди долари во јануари 2022 година, но оттогаш се соочи со регулаторни предизвици во САД, Европа и Велика Британија.

ЕУ конечно го одобри купувањето на Activision Blizzard од страна на Microsoft за 69 милијарди долари

Во вторникот, британската управа за конкуренција и пазари потврди дека го блокирала првичниот договор. Сепак, Microsoft и Activision се вели дека договориле нов, реструктуиран договор, кој сега ќе биде испитан од CMA со краен рок до 18 октомври за одлука.