Мандарините од Неретва добија заштитена ознака за изворност од ЕУ

3

mandarini

Мандарините од Неретва според уредбата на Европската комисија добија заштитена ознака за изворност, пишува ХРТ.

Мандарините од Неретва се одгледуваат повеќе од 50 години. Минатата година имаше рекордни приноси од 80.000 тони, по што производителите го таргетираа европскиот пазар.

Овие мандарини се извезуваат на сите пазари на Европската унија, кадешто го има овој вид овошје од сите медитерански земји.