Маск би ги продал акциите во Тесла за да го спаси човештвото од глад

60

Илон Маск вели дека веднаш ќе ги продаде сите акции на Тесла и ќе го реши гладот ​​во светот доколку некој од Светската програма за храна на Обединетите нации (WFP) му објасни како тоа може да се направи со шест милијарди долари. Тоа е одговорот на Маск на твитот на д-р Илија Дејвид, водечки експерт за вештачка интелигенција, кој објави дека 2 отсто од целото богатство на Маск е шест милијарди долари, додека Светската програма за храна на ОН во 2020 година собрала 8,4 милијарди долари. Тој праша како тоа не го реши прашањето за гладот ​​во светот.

Неколку минути подоцна Маск повторно твитна и порача дека објаснувањето на ОН, односно финансискиот план мора да биде транспарентен за јавноста да може точно да види каде и како се потрошени парите.

Пред неколку дена, шефот на Светската програма за храна на Обединетите нации изјави дека мала група богати поединци може да помогнат во решавањето на гладот ​​во светот со мал дел од своето богатство.

„Милијардерите треба еднаш да дојдат на помош“, изјави Дејвид Бисли за Си-Ен-Ен, посочувајќи на двајцата од најбогатите луѓе во светот – Џеф Безос и Илон Маск.

„Шест милијарди долари за помош на 42 милиони луѓе кои буквално ќе умрат ако не им помогнеме. Не е комплицирано“, додаде тој.

Директорот на Tesla, Илон Маск, поседува богатство вредно околу 290 милијарди долари, што значи дека Бисли бара донација од само два отсто од неговиот имот.

Богатството на американските милијардери е речиси двојно зголемено од почетокот на пандемијата и сега изнесува повеќе од пет трилиони долари.