Маск: Недостатокот на чипови и бродови се најголемите закани

101

Двојниот удар поради глобалниот недостаток на чипови и недостатокот на бродови е единственото нешто што ја попречува Tesla Inc. да се одржи растот на продажбата над 50%, изјави извршниот директор Елон Маск.

„Имавме фантастична година, имавме рекордно снабдување со возила“, рече Маск за време на годишното собрание на акционери на Tesla во Остин, Тексас во четвртокот. „Се чини дека имаме добри шанси да го одржиме овој тренд. Во основа, ако можеме да ги добиеме чиповите, можеме да го сториме тоа. Се надевам дека овој недостаток на чипови ќе биде ублажен наскоро, но уверен сум дека ќе можеме да го одржиме растот од најмалку 50% за извесно време “, рече тој, цитиран од Блумберг.

Иако недостатокот на чипови беше меѓу најголемите проблеми во автомобилската индустрија оваа година, Маск рече дека пионерот на електрични автомобили се соочува со „многу“ предизвици во синџирот на снабдување.

„Еден од најголемите предизвици што го имавме во третиот квартал беше дали можеме да добиеме доволно бродови“, рече тој. „Имаше огромен недостаток на бродови“, призна менаџерот.

Недостатокот на чипови се чини не влијае сериозно на Tesla. Претходно оваа недела, компанијата објави рекордни пратки од 241,300 возила низ целиот свет во третиот квартал, надминувајќи го претходниот максимум од 201,250 возила постигнат во вториот квартал.

Со овие податоци, Tesla има значително подобри перформанси од остатокот на автомобилската индустрија, која забележа пад на продажбата на автомобили во САД во последниот квартал поради ограничувањата во производството по недостаток во синџирот на снабдување. Компанијата „General Motors“ го претрпе најсилниот удар, а продажбата на домашниот пазар падна за една третина во последниот квартал.

Маск додаде дека „значајниот притисок на трошоците“ во синџирот на снабдување ја натера Tesla барем привремено да ги зголеми цените на автомобилите. „Парите што ги трошиме за превоз на делови низ светот не се големи“, рече тој.

И може да поминат најмалку 12 месеци пред работите да почнат да се подобруваат. „Треба да го надминеме акутниот недостаток на синџирот на снабдување до 2023 година“, рече тој. „Оптимист сум дека ова ќе се случи“, го цитираше CNBC.