Маск сака да воведе плаќања со криптовалути на Twitter

36

Илон Маск повика на поголема интеграција на плаќањата на Twitter, вклучително и поддршка за криптовалути, според транскриптот од состанокот со вработените одржан во четвртокот.

Според протечениот транскрипт објавен од Vox, од Маск било побарано мислење за областа. Тој одговори дека „нашите пари се во суштина форма на информации“ и дека дигиталните плаќања станале се пораспространети во последниве години.

Маск, исто така, рекол: „Мислам дека би имало смисла да се интегрираат плаќањата на Twitter. Така, лесно е да се испраќаат пари напред-назад. И ако имате валута, како и криптовалута. Во основа, секогаш кога некој мисли дека ова е корисно. Така, целта, мојата цел би била да ја зголемам корисноста на услугата – колку е покорисна, толку подобро. И ако некој може да ги користи за да врши пригодни плаќања, тоа е зголемување на корисноста“.

Се чини дека Маск предлага подиректна интеграција на плаќањата отколку што постои денес. Како што претходно беше објавено, Twitter лансираше поддршка за совети за Bitcoin минатата есен, а подоцна додаде користење Etherium за мобилните корисници.

Во својот говор, Маск рече дека плаќањата ќе бидат дел од пошироката стратегија за да ги натера луѓето да ја користат платформата.

„Мислам дека вестите, забавата и плаќањата се три критични области. Но, навистина се работи само за тоа како да се направи тоа, како да се направи користењето на Twitter толку привлечно што не можете да живеете без него и секој да сака да го користи“.

Коментарите доаѓаат во период на неизвесност дали понудата на Маск за купување на гигантот кај социјалните мрежи навистина ќе се оствари.