Mastercard бележи голем пад на профитот

10

Американската компанија Мastercard соопшти дека има голем пад на добивката во третиот квартал, имајќи предвид дека луѓето во пандемијата од Ковид -19 помалку ги користеле картичките за купување, патување и плаќање.

Компаниите поради пандемијата отпуштија милиони работници, па нивната куповна моќ е намалена, а луѓето ги избегнуваа продавниците за да ја избегнат заразата. Влијанието на воздушниот сообраќај влијаеше и на прекуграничниот обем на трансакции со картички.

Mastercard објави пад од 36% на прекуграничните количини во локална валута за третиот квартал.

Нето приходот паднал за 28% на 1,5 милијарди долари или 1,51 долари по акција, за третиот квартал.

Фото: Pixabay