Mercedes ќе прави специјална навигација со Google за своите возила

30

Mercedes ќе ги оптимизира Google Maps за своите екрани и ќе го користи за подобрување на функциите за помош на возачот

Со претставувањето на ентериерот на новата E-Класа, Mercedes исто така објави дека ќе биде првиот производител на автомобили кој ќе изгради сопствено навигациско искуство врз основа на платформата на Google. Новата функција ќе ги земе предвид податоците во автомобилот, ќе ги искористи предностите на најновиот оперативен систем на производителот на автомобили и е само почеток на долгорочна соработка.

„Google е лидер кога станува збор мапите и навигацијата со години години. Со нашето стратешко партнерство, возбудени сме да создадеме уникатни услуги и да го подигнеме нивото на погодност за нашите клиенти“, рече Ола Калениус, извршен директор на Mercedes. „Ќе биде длабоко интегриран во нашиот препознатлив кориснички интерфејс на Mercedes-Benz и целосно поврзан со релевантните функции на возилото, како што е состојбата на полнење“.

Ова значи дека ќе им се овозможи на сопствениците на Mercedes пристап до Place Details, алатка на Google која на корисниците им дава детални информации за повеќе од 200 милиони бизниси ширум светот. Тоа вклучува работно време, фотографии, оценки, рецензии и многу повеќе.

На подолг рок, Mercedes ќе добие пристап до геопросторните понуди на Google, вклучувајќи информации за сообраќај во реално време и предвидливи информации, автоматско пренасочување и многу повеќе. Овие функции, како и YouTube, ќе бидат вградени во оперативниот систем на Mercedes-Benz, што ќе го олесни користењето и ќе ги оптимизира за инфозабавните екрани на производителот со висока резолуција.

Напредни системи за помош

Mercedes, исто така, вели дека планира да ги користи овие функции за да ги подобри своите напредни системи за помош на возачот (ADAS). Податоците од „Google Maps“ ќе се користат за возилата да ја прилагодат брзината пред да пристигнат на раскрсници, кружни текови или кривини на патот.

Покрај тоа, Mercedes планира да ги користи способностите за вештачка интелигенција и машинско учење на Google Cloud за побрзо развивање на нови модели. Брзата обработка на податоците на компанијата ќе се користи и за анализа на податоците од флотата, а нејзината отворена инфраструктура ќе му помогне на Mercedes да создаде управување со податоци во облак.

„Нашето партнерство со Mercedes-Benz носи напредни технологии од Google Maps Platform, Cloud и YouTube за да помогне да се создадат нови искуства за возачите“, рече Сундар Пичаи, извршен директор на Google и Alphabet. „Покрај тоа што ќе му овозможиме на Mercedes-Benz да дизајнира приспособен интерфејс за навигација, ќе ги обезбедиме нашите способности за вештачка интелигенција и податоци за да ги забрзаме нивните напори за одржливост, да го унапредат автономното возење и да создадеме подобрено искуство на клиентите.

Преземено од  Avtoplus.mk