Microsoft развива свој метаверзум

26

Ако сте загрижени дека метаверзумот ќе биде само забава и игри, не плашете се: Microsoft Corp. исто така развива своја идеја и ќе има PowerPoint и Excel.

Microsoft го направи првиот чекор кон воведување на метаверзумот во канцеларијата како знак дека некои од најголемите светски технолошки компании гледаат на мешавината на дигитален и физички свет како еден од најважните нови трендови во компјутерите.

Американскиот софтверски гигант соопшти дека во првата половина на следната година, корисниците на неговиот софтвер за соработка Teams ќе можат да се појавуваат како аватари – или анимирани цртани филмови – на видео состаноци. Работниците од далечина, исто така, ќе можат да ги користат нивните аватари за да посетуваат виртуелни работни простори, кои може да вклучуваат копии од нивните канцеларии.

Првите чекори на Microsoft за спојување на виртуелниот и физичкиот свет се скромни во споредба со експанзивната визија што Facebook ја претстави минатата недела кога го промени своето корпоративно име во Meta за да го одрази својот нов фокус на метаверзумот.

Сепак, планот на Microsoft се заснова на основната технологија позната како Mesh, која ја претстави претходно оваа година за да се справи со многу посложени виртуелни интеракции на различни видови хардвер, од компјутери до слушалки за виртуелна реалност. Дополнително, директорите на Microsoft рекоа дека го гледаат доаѓањето на личните аватари како прв чекор во напредокот во кој работниците стануваат поудобни со новите форми на виртуелна интеракција што сега може да им се чини туѓо.

„Со 250 милиони луѓе ширум светот кои користат Teams, воведувањето на аватари ќе биде првиот реален елемент на метаверзумот што изгледа вистински“, рече Џаред Спатаро, лидер на Teams.

„Мета верзијата“ на Teams се тестира и ќе биде достапна во првата половина на 2022 година. Клиентите ќе можат да споделуваат датотеки и функции на Office и PowerPoint во виртуелниот свет.

„Оваа пандемија ја направи комерцијалната употреба на виртуелниот свет многу пореална, иако понекогаш делот за потрошувачи изгледа како научна фантастика“, изјави извршниот директор на Microsoft, Сатја Надела за Bloomberg. Самиот Надела ја користеше технологијата за да посети одделение за КОВИД-19 во болница во Британија, фабрика за производство на Toyota, па дури и Меѓународната вселенска станица, рече тој.

Јавната перцепција за метаверзумот – како футуристички свет во кој луѓето го пресоздаваат целиот свој живот на интернет – сè уште е далеку. Но, деловните апликации почнуваат да се достапни сега, рече Надела.

Accenture користи софтвер на Microsoft за да создаде „дигитален близнак“ во своето седиште за да спроведе ориентации за новите вработени за време на пандемијата. Консултантската фирма има организирано повеќе од 100 вакви настани, достигнувајќи повеќе од 10.000 вработени, рече Џаред Спатаро.

Anheuser-Busch InBev создаде копии од своите операции за производство и синџир на снабдување кои се синхронизирани со реалните капацитети и се засноваат на ажурирани информации. Системот им овозможува на производителите на пиво да се приспособат на променливите услови и им помага на операторите да ги одржуваат машините за пакување во работа. Microsoft сака да продаде повеќе облачен софтвер кој им овозможува на клиентите, почнувајќи од трговците на мало до производители, да го сторат тоа.

„На пример, можете да ја посетите продавницата Best Buy во метаверзумот и да ги погледнете излозите и уредите“, рече Спатаро. „Ако размислите за тоа, веб-локацијата исто така не е многу добро поврзана со физичкиот дел од она што го доживуваме“.

За таа цел, Microsoft во вторникот го претстави и производот наречен Dynamics 365 Connected Spaces. Ова ќе им овозможи на луѓето да се движат и да комуницираат во комерцијални и фабрички простори.

Како што Microsoft ги лансира деловните апликации за метаверзумот, очекувајте неговата платформа за игри Xbox да биде повеќе вклучена во иднина, рече Надела.

„Апсолутно може да очекувате од нас да правиме работи во игрите“, рече тој. „Ако го земете Halo како игра, тоа е метаверзум. Minecraft е метаверзум, како и Flight Sim. На некој начин, тие се 2D денес, но прашањето е дали можете да го однесете во целосен 3D свет сега, и ние апсолутно планираме да го направиме тоа“.

Апликациите за метаверзумот на Microsoft ќе работат со Oculus, произведен од Meta Platforms Inc. (до минатиот месец – Facebook). Но, сè уште не е јасно како платформите на различните компании ќе можат да се поврзат со метаверзумот. Ако, да речеме, Надела и Закерберг сакаат да се сретнат во метаверзум, дали ќе треба да изберат Teams на Microsoft, или работната соба на Horizon на Meta?